Byggstart för Sveriges mest hållbara hyresrätter för 65+

Pressmeddelande

Byggstart för Sveriges mest hållbara hyresrätter för 65+

21 december, 2020

Nu startar Jemmett AB byggnationen av seniorbostäder i Höviksnäs på Tjörn.
Fredag 18 december togs första spadtaget till det som ska bli 27 svanenmärkta hyresrätter med passivhusteknologi.
– Det blir Sveriges mest hållbara hem för människor som fyllt 65 och behöver bo praktiskt, tryggt och trivsamt, säger Jemmetts VD Carlos Andersson.

 

Han var en av dem som höll i spaden i sällskap med Martin Johansen (L), kommunalråd i Tjörns kommun, när byggarbetsplatsen invigdes på Fridhemsvägen i Höviksnäs. Inflyttning beräknas börja till hösten 2021.

 

– Detta är en optimal bostadssatsning på Tjörn, som är en växande kommun, ansåg Martin Johansen. Det finns ett jättebehov av trygga och trevliga bostäder för pensionärer som tycker det är dags att lämna sina villor. Det i sin tur leder till att barnfamiljerna som söker sig hit har lättare att hitta hus.
– Vår kommun bygger i stort sett hela budgeten på Agenda 2030, och med sådana här bostäder som är hållbara både miljömässigt och socialt, kan vi kryssa i alla rutor. Det är oerhört positivt.

 

Intresset är stort bland seniorer för att leva miljösmart i bostäder med solceller, låga driftskostnader och tillgång till elbilspool, odlingsmöjligheter och lokaler för socialt umgänge. De första informationsträffarna blev snabbt fullbokade och i dagsläget är det över 80 som anmält intresse. Ungefär två tredjedelar av dem bor redan på Tjörn och övriga i de intilliggande kommunerna Orust och Stenungsund. En bland de första att se fram emot inflyttning är stenungsundsbon Karin Ekeborg. Redan nu är hon ofta i Höviksnäs för att se ut fina promenadstråk åt sig och golden retrievern Nova.
– Jag längtar efter att få flytta hit, sade hon. Jag tror att vi är många i min ålder som vill leva lite mer hållbart och tänker på framtiden för barn och barnbarn. Jag hoppas få många likasinnade grannar. Det ska också bli spännande att se vad vi kommer att hitta på i våra gemensamma lokaler.

 

– Vår drivkraft på Jemmett är inte bara att bygga och utveckla bostäder i miljömässig världsklass, menar Carlos Andersson. Vi tänker bredare än så och vill skapa förutsättningar för ett gott och socialt liv som inte pressar plånboken för hårt. Det finns inte många bostadsalternativ idag för den stora gruppen över 65 som behöver känna sig trygga i sina hem, men är för friska för äldreboende.

 

Hyresrätterna i Höviksnäs:
• 27 stycken en-, två- respektive trerumslägenheter, alla med uterum eller balkong.
• Alla utrymmen anpassade för hjälpmedel vid begränsad rörlighet.
• Hiss till andra våning.
• Gemensamhetslokal, odlingsmöjligheter, elbilspool.
• Solceller med batterilagring täcker energibehovet.
• Svanencertifierade.
• Husen byggs med passivhusteknologi i trä och andra naturmaterial utifrån fabrikstillverkade moduler för minimerad energianvändning och byggtid.

 

Bildtext:
Spaden i jorden för framtidens hållbara bostäder i Höviksnäs på Tjörn. Nu startar bygget av 27 seniorlägenheter med inflyttning i slutet av 2021. Fr v Christian Olsson, Space M2, Robert Arvidsson, Sparbanken Tjörn, Carlos Andersson, VD Jemmett, Karin Ekeborg, hyresgäst, Martin Johansen, kommunalråd, Tjörns kommun.

Foto: Eamon Keane/Jemmett


Ladda ned bild


Jemmett AB är ett bostadsutvecklingsföretag med missionen att skapa moderna, livsbejakande bostäder som gör livet skönare, roligare, enklare och tryggare. Centralt för detta är ansvarstagandet för en hållbar framtid. Passivhusteknologi är standard, liksom egen produktion och lagring av el, miljöanpassat materialval och lösningar som gör det enklare för de boende att leva hållbart. Smarta hem-teknologi stödjer och underlättar och trygghet på olika plan är en annan central faktor. Jemmett erbjuder en- och flerfamiljsbostäder samt ett unikt koncept för hållbara trygghetsboenden för äldre som väckt stort intresse. Jemmett är baserat i Göteborg men är aktivt över hela landet.