Stort intresse för trygga hyresrätter

Nyhet

Stort intresse för trygga hyresrätter

22 november, 2019

Det blev fullsatt i två omgångar när Jemmett informerade om planerna kring hyresrätterna för människor över 65. ”Ett sådant här gemenskapsboende är vad tjörnborna behöver”, säger Anita Glantz, Skärhamn, och Karin Ekeborg, Stenungsund. (tv) Bertil Henriksson, Stenungsund, inspekterar elbilen innan han provkör. (th)

 

 

Behovet av trygga hyresrätter för människor över 65 är stort. Det visar det stora intresset som Jemmetts informationsträff väcker på Tjörn, inför byggnationen av hållbara bostäder med trygghetskoncept i Höviksnäs.

Det behövs två sittningar för att ge plats åt de närmare 120 personer som kommer för att lyssna när Jemmett presenterar sina idéer.

 

Det är Jemmetts VD, Carlos Andersson, som håller i träffen och beskriver tanken bakom Jemmett, som inte bara bygger och förvaltar bostäder utan även vill utveckla goda boendeformer med utgångspunkt i både miljömässig och social hållbarhet. Det faller sig alltså naturligt att en stor del av planerna för hyresrätterna i Höviksnäs handlar om passivhusteknik, solceller, laddstolpar och naturmaterial. Husen ska byggas i trä och isoleras med trä- och cellulosafiber. Elbilspool och odlingsmöjligheter är exempel på hur miljöhänsyn även kan minska utgifterna för hushållskassan.

Men det är inte bara miljön som ska må bra – även människor ska ha det tryggt och gott på äldre dar. Lägenheterna i Höviksnäs byggs speciellt med tanke på vad Carlos Andersson kallar ”den glömda målgruppen”, det vill säga människor som är för friska för äldreboende, men behöver en praktisk bostad med nära till socialt umgänge och gemenskap. Därför ingår även gemensamhetslokal och boulebana i planerna.

Hiss till andra våning, rullatorparkering i entrén, svängrum för rullstolar och fiberbredband svarar på en del av publikens frågor kring praktiska saker.

– Ett sådant här gemenskapsboende är vad tjörnborna behöver, tycker väninnorna Anita Glantz från Skärhamn och Karin Ekeborg som bor i Stenungsund.

De är redan igång med planer för sitt eventuella nya liv som hyresgäster.

 – Jag som är distriktssköterska kan hålla lite koll på folk och mäta blodtrycket och sånt, skrattar Anita.

Karin föreslår att hon kan ta med sig sin golden retriever som läshund till förskolan strax intill.

– Vi skulle ha massor att bidra med i det här boendet.

 

”Det här är absolut intressant, även om det är en lång process att lämna en villa där vi bott i 30 år. Bilpool vore något för oss. Många tänker nog som vi – då kommer en bil inte att räcka!”

Elisabeth Persson och maken Odd, Orust

 

”Bra energiidéer! Treorna är kanske lite små för oss som bott på 250 kvadrat. Men det finns inte många andra nyproducerade lägenheter man skulle ha råd med här på Tjörn.”

Anders Olsson, Skärhamn